Een verzameling van plaatjes van enkele huizen, bewoond door de familie.

De molen "de Kieviet" te Grijpskerk, provincie Groningen.
Oorspronkelijk een kleinere olie-molen uit 1743. In 1899 verbouwd tot een grote korenmolen.

Voorvader Kruisinga was er molenaar.Het is nu een museum. De Blomsma's woonden ook in Grijpskerk.


Graaf Janlaan 11 te Naarden (1936 - 1988)
Het huis van Otto en Beebs Blomsma, met hun kinderen Anneke, Bernard en Marlies.
Op deze foto uit 1950?, Bernard en Marlies bij een Sinterklaas surprise die ze gemaakt hebben.


Het huis van Opa Henkes annex de Veco-Vlinderco jamfabriek te Breda. Hier viel Aak Henkes (moeder van Rien) door een glazen afdak. Later (1916) verhuisden ze naar Vredeburgh.


Huize Vredeburgh, Princenhage (bij Breda) anno 1856.

Dit was het huis van Opa en Oma Henkes.
Rien heeft daar vele vakanties vóór, tijdens de oorlog en daarna doorgebracht. Het had een grote mooie tuin, waar ik aan het handje van Oma heb gewandeld.


In 1950 zijn er een aantal fotos gemaakt van het interieur van Vredeburch en een foto in de tuin met Oma Henkes bij het rijtuigje.



Het huis op landgoed het Vervul, Rijsbergen, bij Breda.





Het buitenhuis de Vloeiwijde, Lieschbos, bij Breda, 1945 (ongeveer).



Interieur van het huis de Vloeiwijde in het Liesbosch bij Breda.De naam Vloeiwijde komt uit de Middeleeuwen, toen de boeren wijden express lieten onderlopen zodat slib werd afgezet, en door het water veel schadelijk ongedierte (bijv. engerlingen) in de bodem afstierf. Het huis werd door de Henkes familie gebouwd als buitenhuis in de dertiger jaren (?).Tante Alice Henkes geb. Vlekke (1904-1966?) heeft daar met haar zoon Hans Henkes gewoond gedurende de oorlog, na haar scheiding van Oom Hans Henkes in Februari 1942. Later werd het gekocht door Oom Jan d'Arnaud Gerkens. Het brandde helaas af omstreeks 1950. Op de foto links vooraan een vleugel. Er was een 'vide' met de toegang voor de slaapkamers op de eerste verdieping. Het bos heeft een bewogen geschiedenis: Uit een website van het instituut voor Gaialogie, het volgende: Over het onderzoek van het keltische Liesbos bij Breda dat haar naam ontleent uit het Keltisch, wat zoiets als ‘droevig bos’ betekent. De druiden offerden mede onder invloed van de romeinse traditie kinderen op deze oeroude heilige plek. De offerplek is nog steeds een ‘zwart gat’ op deze bosplek.
Gedurende WW-II verzetshelden hielden zich tegen de Duitse bezetting schuil in het boswachtershuis,(tante Alice, vrouw van Hans Henkes bracht er eten) en op het landgoed, waar ze een radiozender hadden. Na verraad volgde ontdekking op 4 Oktober 1944. Er zijn er 8 mensen geëxecuteerd en omgekomen (misschien wel 17). Er is een gedenkteken opgericht. Zou er een vloek rusten op dit bos?


Het jachthuis in het Liesbosch.


Het bovenhuis van Opa Bernard en Oma Martha Blomsma aan de Zoutmanstraat 49a, den Haag.


Radioweg 31, Amsterdam, Watergraafsmeer, Het geboortehuis van Anneke Nederlof-Blomsma (1934). Foto van Google streetview 2019.


Op de Sportlaan 111 woonden we daar van 15 Juni 1933 tot 18 Maart 1934 in dit huurhuis. Ik hoop wel dat het er toen vrolijker uit zag....


Mathenesserlaan 463b, Rotterdam
M.Nederlof, arts had hier een praktijk, in elk geval in 1924 (zie de brief die hij vanuit dit adres in 1924 schreef.


Laan van Meerdervoort 20, Den Haag.
Ik ben daar geboren tijdens het eerste verblijf daar van 1-11-1929 tot 15-06-1933. Het tweede verblijf (18-04-1934 tot 23-11-1936) kwam na een korte periode op de Sportlaan 111 (zie boven).De wookamer was op de eerste verdieping. Er waren grote vensterbanken waarop ik vaak zat om naar buiten te kijken, vooral naar de trams die voorbij kwamen. Aan de achterkant was een trap naar de tuin, vanuit de keuken.
Grappig toeval: Rien's toekomstige schoonmoeder werkte ongeveer diezelfde tijd als secretaresse bij het Zuivelinstituut in het huis links ernaast.


Laan van Meerdervoort 323, Den Haag, Anno 1907.
Een drie verdiepingen huis met een gevelbreedte van 8 meter 50. Mijn vader kocht het in 1936 voor 10,000 gulden. Hier woonde de familie Nederlof vele jaren, sinds 1936, inclusief de oorlog, en daarna tot in de zestiger jaren. Op een goed moment, na de oorlog had Lout er kantoor (in- en export bedrijf "United Agencies". Dirk-Jan en Vilma woonden op de eerste etage. Vader Rien hield praktijk op de tweede etage. In 1957 kregen Rien en Anneke de bovenverdieping en vertrokken in Januari 1960 naar Bolivia. Otto is in dit huis geboren. Het linker raam is van de zelfgebouwde keuken. Lili's kamer is het rechter raam.
In 1960 kwam nicht Juud Henkes (nu: Mcloskey) er wonen.


Laan van Meerdervoort 253a, Den Haag"
Beneden was de Amsterdam-Rottedam Bank, Op de eerste etage woonde de familie Olie, de bank directeur. Op de tweede etage mijn moeder, na de scheiding in 1945. Lout was in militaire dienst in Engeland, maar Dirk Jan en ik woonden daar vele jaren, hoofdzakelijk de jaren tot 1949, toen we eindexamen HBS deden op het eerste VCL. Anneke Blomsma volgde de opleiding huishoud-lerares aan de huishoudschool aan de L.v.Meerdervoort. Zij huurde in 1954 een kamer bij mijn moeder. (linker twee ramen). Daar ontmoetten Anneke en Rien elkaar en verloofden zich in Juni 1955. Samen met Lili hebben ze daar op kamers gewoond (o.a. Rien's diensttijd), voordat we naar de bovenverdieping van 323 verhuisden. Nicht Juudje Henkes (Dochter van Lout Henkes) heeft een tijdje daar gewoond, toen ze naar de huishoudschool ging.


Ons eerste huis in Bolivia, aan de Plaza Sucre, Cochabamba (1960). Na een jaartje verhusiden we naar een prettiger en gezelliger huis aan de Avenide Ramo&acut;n Rivero, hoek Prado.


Het huis in 4801, Holt street, Bellaire, Houston Texas, USA.(1962)
Hier woonden we bijna een jaar tijdens Rien's werk bij Shell Oil. Het voordeel van dit huis was het kleine stukje trotoir waarop de kinderen konden rolschaatsen en met de skelter spelen.


Ons huis in 1624 Chestnut, Casper, Wyoming, USA.(1963)
Dit was eens een kleurenfoto, maar de kleuren kunnen niet perfect meer gereproduceerd worden.
Otto en Lili staan voor het huis.


Ons huis aan de Akukwa Road 1, in het Shell kamp Umukoroshe (1963-1966). De voorgalerij met Lili en Otto.



Ons huis aan de Barik Road, in het Raz el hamra Shell kamp, Sultanate of Oman and Dhofar (1966-1969). Het huis had een eigen strandje, een 10 lager gelegen. Links van huis botste de golven tegen de kalkrotsen en bij ruwe zee kwam er een mist van zout water over ons huis. De kinderen hadden veel pleizier met klimtochten over de rotsen of met snorkelen in de zee.


Cremerstraat 29, Voorburg, Anno 1945.
Dit huis kochten Rien en Anneke in najaar 1966. Er zou een huis zijn in Oman, de volgende uitzending. Rien vertrok naar Qatar, om van daaruit te werken terwijl Anneke het huis inrichtte om het te kunnen verhuren. Ideaal, maar klein huis uit 1945, toen bouwmaterialen schaars waren en er restricties waren op het volume van een huis. We hebben het huis gehad tot 1988.
Het huis lag dicht bij het Huygens Lyceum waar al de kinderen naar school gegaan zijn. In de pauze kwamen ze vaak met klasgenoten bij ons chocolademelk drinken.
Op de eerste verdieping, grote raam was Rien's studeerkamer. Daarnaast de kamer van Marion. Boven, links, de kamer van Lili en boven rechts een klein dakraam, waar de "Blue room" was geconstrueerd voor Popaul Noël.


Mahi Erronda, het familiehuis van Anneke en Rien Nederlof, Anno 1978.


Leuvensestraat 100, Den Haag
Rien en Anneke vonden het huis in de Cremerstraat 29 wel erg klein, na hun verblijf in ruimere huizen in Londen. In 1988 kochten ze dit pand en verbouwden het in de loop van twee jaar.... Zij willen er nooit meer weg.


Huis van Lili in Brax, Léguevin, bij Toulouse, Frankrijk.
Het adres is 1, Chemin des Cigarreaux, 31490, Brax.
Lili en Philippe Martin kochten het in de 80er jaren, na de geboorte van Suzy en Bettina.

Huis van Marion in Amsterdam: van Oldebarneveldtstraat 58IV, tot het huwelijk en vertrek naar Yemen.


Huis van Marion en Karel Heynert te Zwolle, (in 1990).
In dit huis met leuke diepe achtertuin woonden ze voordat ze naar Egypte vertrokken.
Hier werd Koen geboren.
Het linker huis van de spiegelbeeld-huizen. Opa Blomsma (met pet) loopt er naar toe.
Rechts staat Victor Heynert, vader van Karel.


Huis van Milika Nederlof en Iwo te Amsterdam, 2000?
Toen de huizen op het Borneo eiland gebouwd werden kochten zij dit pand
aan de Scheepstimmermanstraat 106. Op het eiland zijn wel alle huizen origineel, maar dit steekt er nog eens bovenuit! Aan de achterkant is een steiger aan een kanaal. Het huis heeft wel een paar kleine bezwaren:
De architectuur van deze buurt is zo interessant dat er eindeloos veel bussen uit allerlei landen komen om de huizen te bekijken. Een ander probleem,
als het mooi weer is, grote boten die de kanalen invaren om eens te kijken. Bij sommige boten zitten de mensen zo hoog dat ze de zitkamer inkijken en
commentaar leveren.... Ze verkochten het om naar Eastbourne, North Island, Nieuw Zeeland te vertrekken.

Het Huis van Suzy in de Groen van Prinstererstraat 24a
in Rotterdam. Suzy ging daar in Juni 2007 wonen en vertrok weer naar Frankrijk in 2010.

Invoer: 31-08-2010

Terug naar de inleiding